21. prosince 2012

Malé trdelníčky


Tento recept není ani tak cukroví, protože je z kynutého těsta a nedá se tak připravovat příliš dopředu, protože by "zkamenělo". Je to však jednoduchý recept, který můžete připravit pro návštěvu nebo jen tak pro sebe kdykoliv během roku.

Miniverze trdelníků, které jsou u nás v rodině velmi populární z různých trhů, se hodí tak akorát do pusy. Vycházela jsem z receptu z mimibazaru (vidíte, že ne všechny recepty odtamtud jsou k zahození), kde jsem se také dozvěděla, že ze stejného těsta dělají v Estonsku takový věnec, Kringel.

Na asi šedesát trdelníčků jsem potřebovala:

  • 125 ml mléka
  • jeden žloutek
  • 25 gramů rozpuštěného másla
  • lžičku cukru
  • lžičku soli
  • 300 gramů hladké mouky
  • půl pytlíčku sušeného droždí
  • třtinový cukr a skořici na obalení

Troubu jsem si předehřála na 180°C. Všechny ingredience kromě posledních dvou jsem umíchala dohromady a nechala asi hodinu na teplém místě nakynout. Těsto jsem pak vyválela na půl centimetru široký plát a nařezala jsem ho na centimentrové proužky.

Každý proužek jsem pak namotala na trubičky na kremrole, aby byly stejně velké, obalila v cukru smíchaném se skořicí a dala asi na 15 minut péct. Čerstvě po upečení by měly být měkčí, protože jak budou chladnout, trochu ztvrdnou.

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)