31. prosince 2012

Grissini s tapenádou a rajčatovým hummusem


Shodou náhod budeme letos na Silvestra sami. Nakonec si myslím, že nám to spíš prospěje než cokoliv jiného. Občerstvení jsem připravovala ještě než jsem se o tom dozvěděla, a tak ho bude maličko více. Kdyžtak se stavte :) Inspiraci jsem čerpala u Meg, Delicious Magazine a Emy.

Na asi 30 grissin, chlebových italských tyček jsem potřebovala:

  • 300 ml vlažné vody
  • polovinu sáčku sušeného droždí
  • lžičku cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžičku italských bylin
  • tak dvě lžičky soli do těsta
  • hrubou sůl na posypání
Vše jsem kromě hrubé soli smíchala dohromady tak, že vzniklo hladké těsto. To jsem nechala asi hodinu na teplém místě kynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Pak jsem ho vyválela na pomoučeném válu na silnější placku, rozkrájela na plátky, upravila do tvaru tyček a rozprostřela na plech vyložený pečícím papírem a lehce postříkaný olivovým olejem.

Tyčky jsem ještě nechala asi 30 minut kynout a předehřála jsem si troubu na 200°C, kde jsem grissini pekla posypané hrubou solí asi 30 minut dozlatova.

Ke grissinám jsem připravila dva dipy, do nichž se budou moci namáčet.


Na jednu dávku tapenády z černých oliv jsem v mixéru nahrubo rozmixovala dohromady:

  • dvě velké hrsti černých oliv
  • lžíci kaparů
  • jeden stroužek česneku
  • asi 50ml olivového oleje


Na jednu dávku hummusu se sušenými rajčaty jsem v mixéru najemno rozmixovala: ¨

  • tři čtvrtě konzervy cizrny
  • čtyři poloviny sušených rajčat
  • lžíci sušeného listového koriandru
  • sůl 
  • asi 30ml olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat
  • šťávu z citronu podle chuti


Vše nej do nového roku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)