28. října 2012

"Magisterská" španělská rajčatová polévka

Musím se pochlubit, v pátek se mi podařilo úspěšně složit státní zkoušku a získat tedy magisterský titul. Jsem moc šťastná, že už to mám za sebou a nebudu se muset dál stresovat. Půl roku neustálých nervů mi opravdu stačilo. Tahle polévka získala pomyslné jméno magisterská proto, že byla prvním a vlastně jediným domácím jídlem, které jsem ten den (večer, vlastně skoro v noci) jedla. A udělala mi dobře.




Španělskou rajčatovou polévku děláme již nějakou dobu a je jednou z našich velmi oblíbených. Recept na ní pochází k malé kuchařky Špalíček receptů: Vegetariánská kuchyně od Slovartu. Kuchařka je sice malá co do velikosti, obsahem jde ale o opravdový poklad mé kuchařské sbírky. Recepty v ní pochází z celého světa, jsou plné nápadů a chuti. Bonusem navíc je bezmasé provedení, které se hodí, když se nechcete masem nacpávat a užít si jídla plná chuti.

Polévka jako taková je velmi jednoduchá a žádá si několik málo ingrediencí, které obvykle míváme doma. Pro dva je třeba jedna velká nadrobno nakrájená cibule, olivový olej, prolisovaný stroužek česneku, asi polovina na kostičky nakrájené zelené papriky, dvě nakrájená rajčata nebo půl konzervy kvalitních sekaných rajčat, dva plátky toastového chleba nebo jiného pečiva, zeleninový vývar a chilli podle chuti.

Na oleji tak tři minuty opékám cibuli, česnek a papriku, aby trochu změkly. Pak přidám chilli a rajčata a ještě chvíli nechám probublávat. Přisypu rozdrobený chleba a zaliju vývarem tak, aby byly všechny suroviny akorát tak ponořené. Všechno vařím tak dlouho, aby zelenina změkla, ale nerozvařila se. A pak už jenom servírovat a užívat si.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)