27. září 2012

Mrkvička po indicku


Já miluju mrkev. Na různé způsoby. Ale u nás doma moc často mrkev neděláme, i když jí kupujeme celkem pravidelně. Všechnu totiž většinou stihnou spořádat naše morčata a na mě už obvykle nezbyde. Jelikož jsem ale v bedýnce měla pěknou mrkvičku i s natí, nať dostaly morčata a mrkev samotná zbyla i na mě. Konečně.

Mám moc ráda dušené maso v mrkvi s bramborem, ale jelikož se snažím maso trochu omezit a nejíst ho denně, chtěla jsem se orientovat na bezmasý recept. A tak jsem udělala zadělávanou mrkev, i když trochu jinak. Inspirací mi byla pouze moje kreativita, ale řekla bych, že tentokrát se jí opravdu dařilo.

Na indickou mrkvičku pro dva jsem potřebovala:

  • tři velké oloupané mrkve
  • máslo
  • cibuli
  • římský kmín
  • tandoori masalu
  • koriandr
  • sůl 
  • hrašku podle potřeby

Na másle jsem spolu s římským kmínem zesklovatěla nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidala nastrouhanou mrkev, aby se taky trochu osmahla. Asi tak po třech minutách jsem pak přidala tandoori masalu a nechala spolu dusit. Může se stát, že mrkev nepustí moc vody a proto je třeba trochu dolít, aby nebyla úplně suchá.

Když se mrkev podusila, tak jsem jídlo dokončila solí, koriandrem a zahustila hraškou (je možné zahušťovat i moukou, ale tahle varianta je "zdravější" a chuťově asi i lepší) tak, aby mrkev měla konzistenci asi jako na fotce. Podávala jsem z bramborami.

2 komentáře:

  1. Taky miluju mrkev, doporučuji http://www.toprecepty.cz/recept/11837-kure-se-zazvorem/ , já mrkev odhadla od oka a recept jsem si kapku překopala podle možností, takže to nakonec bylo celé jen o mrkvi, ale bylo to úžasným způsobem sladké (omáčka) a chutné :)

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)