9. února 2015

Teplý salát z čočky


Není třeba brát bílkoviny pořád jen z masa, luštěniny jsou taky vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha. Doporučuju použít čočku menší velikosti, v mém receptu je beluga, černá drobná čočka, která je uvařená za chvíli.




Na 2-4 porce (2 hlavní, 4 přílohové) jsem potřebovala:
  • 100g čočky beluga
  • šalotku
  • polovinu červené papriky
  • polovinu žluté papriky
  • 2 poloviny sušených rajčat
  • trochu oleje ze sušených rajčat
  • sůl, pepř
  • pár kapek citronové šťávy
  • snítku hladkolisté petržele
  • hrst vlašských ořechů
  • parmazán
  1. Čočku jsem si propláchla, zalila dle návodu vodou a vařila asi 20 minut doměkka. Čočku jsem slila a dala stranou.
  2. Mezitím jsem na pánvi nechala krátce nasucho opražit ořechy.
  3. Na oleji jsem nechala zesklovatět na plátky nakrájenou šalotku a na drobné kostičky nakrájené papriky. Pak jsem přidala nasekaná sušená rajčata a vše opékala ještě přibližně 5 minut.
  4. K zelenině jsem přidala okapanou čočku, zakapala šťávou z citronu a společně opékala dalších 5 minut, až se chutě propojily a tekutina ze zeleniny a citronu odpařila. 
  5. Hotový salát jsem osolila, opepřila, vmíchala jsem nadrobno nasekanou petržel, ořechy a na talíři zastrouhala hoblinkami parmazánu.



1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)