30. dubna 2014

Buřty na černém pivě


Jelikož dnes máme to pálení čarodějnic, i já jsem se rozhodla nějak přispět svou troškou do mlýna. A jelikož k pálení čarodějnic podle mě neodmyslitelně patří i buřty, proto bude dnešní příspěvek o nich. V jednoduchosti je krása a dobrý buřt na ohni mám ráda úplně nejvíc. Na tom ale není žádné moc kuchařské umění.

27. dubna 2014

Tom yum koong - thajská polévka s krevetami


Po dnešním receptu si už asi opravdu budete myslet, že jsem se zbláznila. Spousta surovin je totiž pro běžného člověka nežijícího v Praze nebo Brně naprosto nesehnatelná, takže k čemu vám bude tenhle recept? Rozhodně se nechci nějak předvádět, tuhle polévku prostě miluju a pokud budete chtít, připravit jí zvládnete taky. V Thajsku je tahle polévka naprosto běžným jídlem z běžně dostupných surovin. Přestože ale v našich podmínkách vám shánění ingrediencí zabere hodně času (mě samotné to od prvotního popudu jí zkusit sama a faktické přípravy trvalo asi půl roku), samotná příprava je opravdu velice jednoduchá.

23. dubna 2014

Kuře pěti vůní


Dneska zase vysvitlo sluníčko a já mám díky tomu opravdu dobrou náladu. Ten příslib krásného počasí v nadcházejícím období ve mně jednoduše vyvolává pozitivní myšlenky a já mám prostě radost. Farmářské trhy se začínají zelenat a já nevím, jakou bylinku pořídit domů dřív. Paráda.

Kromě pěkného počasí a nové práce (ahoj, holky!) se taky rýsuje několik zajímavých gastronomických spoluprací a událostí. Nejblíže to asi bude 17. května Restaurant Day a já pořád přemýšlím, jestli se do něj zase pustit. Co myslíte?

20. dubna 2014

Velikonoční nádivka


Velikonoční pondělí je už za dveřmi, a tak se vsadím, že všichni finišujete s přípravami. Beránek, mazanec, barevná vajíčka a nádivka k Velikonocům tak nějak patří. Abych řekla pravdu, my doma Velikonoce právě moc neprožíváme, ani vlastně nevím proč. Možná, že už jsme jako děti odrostly a sami děti ještě nemáme.

Co ale nesmí na Velikonoce doma chybět, to jsou rozhodně již zmíněná velikonoční jídla. Mazance a beránky peče maminka (díky mami, už jsou z poloviny snědené) a letos jsem se já soukromě pustila do nádivky. V tuto dobu již může být nádivka pestrá, protože všechno okolo začíná rašit a pučet, proto stačí vyběhnout ven a natrhat, co zrovna roste. 

16. dubna 2014

Česnekovo-parmazánové brambory s jemnou omáčkou


Už se nám pomalu začíná prodlužovat světlo a čekají nás teplé večery. To znamená jediné, bude také víc prostoru příjemně posedět s přáteli, popovídat si, popít a pobavit se. Už se opravdu moc těším. Čas od času ráda pozvu přátele a připravím jim nějaké to zobnutí k zábavě.

13. dubna 2014

Studená ředkvičková polévka


Jaro, jaro, jaro! Všechny blogy najednou ožily, protože je z čeho vařit. Ono totiž z čerstvých surovin se připravují jídla skoro sama. Venku krásně, stromy i trávníky kvetou, to je prostě hned víc elánu do života i do vaření.

I na farmářských trzích se to začíná plnit čerstvými bylinkami a pomalu začíná i zelenina, jako třeba právě ředkvičky. Právě na ředkvičky mám nostalgickou vzpomínku z dětství. Pamatuju, jak maminka vždycky ukrojila krajíc šumavy, namazala ho margarínem, pokladla plátky ředkviček a posolila. Jako dítě jsem to milovala a dodnes mě to občas znova popadne a jedu chleba s ředkvičkami.

8. dubna 2014

Labneh


Tohle je recept pro mojí maminku, i když věřím, že inspiraci v něm naleznete i vy. Nedávno jsem se totiž pustila do výroby labnehu, no a jelikož jsem ho měla nějak víc, než bychom spotřebovali, jednu skleničku dostali i rodiče. No a pak mi jednou zvonil telefon, že jako ten sejra je fakt moc dobrej!

6. dubna 2014

Polévka z červené čočky s citronovou trávou a kokosovým mlékem


Už jsem začala se zakořeňováním semínek na balkón. Je to paráda, když si zvládnete vypěstovat něco málo do kuchyně i na balkoně a sami. Takže už mi vyklíčil hrášek, který se mi celými lusky a mladými výhonky bude hodit do asijských nudlí (mňam), nebo zakrslá bazalka, a teď pokouším štěstí s koriandrem.

Problémem je, že se přes léto můj balkon mění v hotovou výheň, takže koriandr tam dostává zabrat a nakonec to většinou nezvládne. Právě proto jsem ráda za brzké jaro, protože budu možná mít šanci si trochu toho koriandru vypěstovat než přijdou vedra.

3. dubna 2014

Nespresso Inissia


Když mne společnost Nespresso oslovila, zda bych neotestovala jejich nový kávovar Inissia, řekla jsem si proč ne. Nespresso má ve své stáji George Clooneyho, tak to by byl hřích to nezkusit. A navíc ráda zkouším něco nového, čehož jste si tady na blogu museli již všimnout. No a jelikož jsem spíš občasný uživatel kávy, do testování se pustila celá naše rodina.

1. dubna 2014

Suflé s medvědím česnekem


Ano, ano, už i mě dostihla ta horečka jménem medvědí česnek. Byla jsem tak trochu zelená závistí, když se všechny blogy začaly naplňovat recepty, jak naložit s touto skvělou sezónní bylinkou, a já jsem na něj nikde nemohla narazit. Rozhodila jsem sítě po známých a neznámých a přesto jsem nedostala tip, kam zajít jej natrhat.