28. února 2014

Druhé setkání foodblogerů v Chefparade


Když jsem dostala milý mail s pozvánkou na první setkání foodblogerů, byla jsem nadšená a hned jsem se přihlásila. Bohužel nakonec jsem účast díky nemoci nezvládla a bylo mi to moc líto, protože podle reportů a fotek to byla moc fajn akce. Proto když přišla pozvánka na druhé setkání, nemohla jsem chybět. Protože potkat se se stejnými nadšenci do gastronomie a všeho okolo ní, to je prostě super.

25. února 2014

Earl Grey Créme brulée


Kdo by neměl rád créme brulée, je to taková francouzská klasika, která rozhodně neurazí. Zdá se, že moje sestra je do něj přímo zblázněná, protože po tom, co přijela na návštěvu, nemluví o ničem jiném, abych jí připravila. A ještě sushi, ale o tom někde jinde někdy jindy.

No, co bych pro sestřičku neudělala, créme brulée muselo spatřit světlo světa, ale nechtěla jsem jít v úplně zajetých kolejích a to créme brulée chtělo něčím trochu ozvláštnit. V tu chvíli přišel na řadu Earl Grey. Jestli znáte film Mary&Max, tak určitě budete vědět, o čem teď budu mluvit. 

23. února 2014

Kuřecí polévka s citronem a orzem


Tak nějak už asi přišlo jaro. Je to v únoru možná k neuvěření, ale je teplo a krásně slunečno, takže by se mohlo zdát, že jdu s touhle polévkou s křížkem po funuse. Protože kombinace kuřecího vývaru a citronu je velmi silná a povzbuzující spíš proti zimním šedivým dnům a bacilům.

Tak bych to vzala jinak, tahle polévka plná vitamínů svou pozitivní barvou a obsahem nahrává současnému stavu počasí, protože vás naladí na lepší notu a možná vám pomůže právě teď, když se střídá teplo přes den s lezavou zimou ráno a večer.

20. února 2014

Domácí medová hořčice


Dijonská hořčice je mým oblíbeným druhem hořčice, má říz a je tou správnou tečkou k mnoha dobrotám. I když párky moc často nejím, je to právě hořčice, která mi k nim nikdy nesmí chybět. Klasickou bez příchuti najdete u nás v lednici téměř jistojistě. Čas od času mám ale chuť na nejrůznější příchutě, které pak dávají základní chuti hořčice zajímavé akcenty. 

18. února 2014

Zajíci v krabici


Již před nějakou dobou jsem se dozvěděla o zajících v krabici a musela jsem je vyzkoušet. Jde vlastně o soubor zajímavých potravin ze sféry těch zdravějších, které vám budou chodit měsíc co měsíc k vyzkoušení až domů, pokud si je předplatíte. Vyzkoušet ale můžete i jen jednu krabičku, na základě níž se pak můžete rozhodnout, co dál. Rozhodně je to zábava a člověk čeká napnutý, jaký zajímavý zajíc ho v krabici bude ten měsíc čekat.

16. února 2014

Listový koláč s hruškami a jablky


Dneska jen krátký post s príma receptem. Je totiž večer, náš historicky první Restaurant Day je u konce a já jsem naprosto vyčerpaná. Vyčerpaná ale spokojená. Tak jdem na to.

14. února 2014

Makronky s čokoládovou ganache


A je to tady, už i na mě došlo, abych vám představila, jak jsem připravovala makronky. Právě o makronkách toho bylo napsáno již spousta a každá pořádná blogerka je prostě musela vyzkoušet. Takže je jasné, že i já! 

Jejich příprava je obestřena tolika těžko ovlivnitelnými faktory, které jejich přípravu mohou naprosto zhatit, takže je jasné, že jsem měla strach a odhodlávala se na jejich přípravu více než rok. Nebyla lepší příležitost než dnešní Valentýn, abych se s vámi podělila o tu nebeskou dobrotu.

12. února 2014

Hovězí carpaccio


Správně ochucené syrové hovězí maso je prostě lahůdka, nemyslíte? Proto asi mám takový kladný vztah k tataráku a ještě víc asi ke carpacciu. Podle názvu je asi jasné, že jde o italský pokrm a jedná se vlastně o takovou variaci na tatarák. Samozřejmě v mnohem víc stylovější úpravě a servírování.

Připravit dobře carpaccio je mnohem těžší než tatarák. Nejenom tím, že je třeba maso nakrájet na velmi tenké plátky, ale také tím, že nelze svíčkovou nahradit žádným levnějším kusem hovězího. Je to pak poznat a zkazíte si správný dojem.

9. února 2014

Jablkový koláč s ořechovou drobenkou


V zimě si obvykle z ovoce kromě obligátních pomerančů a mandarinek dopřávám především jablka a hrušky. Osobně mi stačí jen tak syrové, každopádně jakákoliv jejich úprava je taky famózní. S jablky a hruškami prostě nešlápnete vedle.

Nedělní moučník pro J. se tedy díky zásobě jablek nesl přesně v tomhle stylu. Jednoduchý jablkový koláč ozvláštněný drobenkou s pekanovými ořechy. Na to prostě není co říct.

7. února 2014

Salát z divoké rýže


Tuhle rýži jsem kdysi dávno koupila ve zdravé výživě a vlastně ani nevěděla co s ní. Čas od času jsem jí přidala k normální rýži pro estetičtější dojem, ale ona si žádala jídlo, v němž bude moci zazářit sama za sebe.

Nakonec vznikl tento salát, který je úžasně jednoduchý a skvělý. Recept využívá žampiony, ale myslím, že sušené houby nebo ještě lépe čerstvé či zamrazené lesní houby budou zajímavou obměnou.

4. února 2014

Ovesno-kokosové sušenky


Tyhle sušenky jsem před časem publikovala na blogu votočvohoz a už tehdy jsem uvažovala o tom, jestli si najdou svoje místo i tady. Nakonec jsem se rozhodla, že tu nemohou chybět.

Vše začalo tak, že jsem kupovala kokosové sušenky od jedné známé české firmy. Když jsem ale zjistila, že jsou zbytečně plné cukru a mouky, začala jsem se poohlížet po nějaké vhodnější domácí variantě. Prostudovala jsem spousty receptů a nakonec vypilovala tento.

2. února 2014

Pistáciové pesto na pečeném camembertu


Domácí pesto je skvělá věc, jde vlastně o takovou studenou omáčku, v níž můžete uchovat čerstvost bylinek. Všichni asi známe tradiční pesto genovese, které se připravuje z bazalky a piniových oříšků, nebo třeba červené pesto ze sušených rajčat.