19. prosince 2013

Čokoláda s příchutěmi


Tak, letos už to je asi poslední tip na vánoční vlastnoručně vyrobený dárek, není ale o nic méně fajn. Udělat vlastní upravenou čokoládu jsem chtěla už asi věky. Předně musím říct, že jsem se nepouštěla do výroby čokolády jako takové, ale použila jsem jako základ kvalitní belgickou čokoládu z obchodu. Na druhou stranu jsem si tím výrobu dost zjednodušila, takže nejde o nic nezvládnutelného.


Čokoládu je však třeba temperovat, aby bylo zajištěno, že se tuk rovnoměrně rozprostře a čokoláda bude krásně hladká a lesklá. Zkuste si o tom najít něco na internetu, já stále nemám doma teploměr na vaření, proto jsem si našla metodu, jak temperovat bez něj zde. Je to poměrně fuška, takže se považuju za velikého začátečníka.


Menším problémem bylo sehnat formu na čokoládovou tabulku. I když je internet plný všech možných forem na pralinky, tabulka nikde. Nakonec jsem sehnala v Tchibu (Tchibo? Tam prodávají kávu :D), takže už bylo možné se pustit do té zábavné části, a tou jsou příchutě.

Ohledně míchání příchutí můžete nechat volné působiště fantazii, zamíchat a přidat lze v podstatě cokoliv. Já jsem udělala 2 verze, pekanovou s kokosem a kandovaný zázvor s konopnými semínky. Ještě jsem měla v záloze levanduli, sušené brusinky a další, ale na ty nedošlo. Možná příště, protože kdo by neměl rád čokoládu, že?


Na 8 malých tabulek čokolády jsem potřebovala

  • asi 400g hořké belgické čokolády
  • 16 jader z pekanových ořechů
  • lžíci kokosu
  • 4 lžíce nadrobno nasekaného kandovaného zázvoru
  • 2 lžíce konopných semínek

Z čokolády jsem oddělila asi třetinu, kterou jsem nechala stranou a 2/3 čokolády jsem začala rozpouštět ve vodní lázni. Vždycky jsem mísu jen na chvíli položila na horkou vodu, aby se začala rozpouštět, promíchávala a pak zase dala stranou, kde jsem v míchání pokračovala. Pak jsem mísu zase vrátila do vodní lázně a tak pokračovala stále dokola.

Když se čokoláda rozpustila, sundala jsem jí z vodní lázně úplně a přidala zbylou třetinu čokolády. Za stálého míchání jsem i tuto část rozpustila v již rozpuštěné čokoládě, až vznikla jednolitá hmota. Tu jsem rozlila do formiček na čokoládovou tabulku. S formičkami jsem několikrát opatrně bouchla o podložku, na které stály, aby odešly vzduchové bublinky, které by se v čokoládě mohly objevit.

Nyní je čas pustit se do zdobení. Na povrch čokolády jsem rozložila buď pekanové ořechy s kokosem, nebo kandovaný zázvor s konopnými semínky. Čokoládu jsem pak nechala vychladnout a dala do lednice zatuhnout.

Pak už jsem jí jenom vyloupla, případně rozdělila na menší kusy, zabalila a opatřila etiketou.